A grafén kutatói kapták a fizikai Nobel-díjat


Andre Geim és Konstantin Novoselov a Manchesteri Egyetem tudósainak ítélték oda megosztva az idei fizikai Nobel-díjat - jelentették be a Svéd Királyi Tudományos Akadémián Stockholmban. A tudósok a kétdimenziós grafénra, vagyis az egyetlen atom vastagságú grafitrétegre vonatkozó előremutató kísérleteiért érdemelték ki az elismerést.

www.vilagtudomany.hu , 2010.október.05, Kedd - 18:30

A grafén a grafit egyik alkotóeleme, hiszen a grafit sok, egymásra rétegelt grafénlemezből áll - szemléltette a két tudós kísérleteinek tárgyát Bíró László Péter, az MTA doktora. A grafit egyatomnyi vastagságúra való szétbontásával egy olyan anyagot nyerünk, amely újszerű tulajdonságokkal rendelkezik, megváltozik például az elektronszerkezete - tette hozzá a Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézet munkatársa.

A Nobel-díjjal jutalmazott kutatók munkájának egyik jelentősége, hogy először sikerült ezt a különleges anyagot izolálniuk. - Grafént valójában már mindenki állított elő, aki valaha is írt grafitceruzával, a papírlapon azonban lehetetlen megtalálni azokat a rétegeket, amelyek csupán egyetlen atomnyi vastagságúak- mutatott rá a szakember.

Andre Geim és Konstantin Novoselov egy ragasztószalagot használtak, amelyet a grafithoz illesztve rétegenként próbálták szétválasztani a síkokat. Az így nyert, szinte átlátszó réteget egy szilíciumkristályhoz illesztették, amelyen meghatározott vastagságú oxid volt, így vált lehetővé, hogy az akár egyatomnyi vastagságú anyag olyan kontrasztot adjon, amely már látható az optikai mikroszkóp alatt.

A grafén előállítása utat nyitott a kísérletek előtt: ezekből kiderült például, hogy az anyagban lévő elektronok úgy viselkednek, mint ha lassan haladó fotonok lennének, azaz nulla nyugalmi tömeggel rendelkeznek. A felfedezés lehetőséget ad az eddig a relativisztikus fizika tárgykörébe tartozó jelenségek egyszerű laboratóriumi körülmények között való vizsgálatára.

Forrás: mta.hu


www.nanotechnology.hu