MTA fejlec

Címlapfotó

2008.07.09.

Nature Nanotechnolgy cimlapfoto Az MTA Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézet Nanoszerkezetek Osztályán  folyó grafénkutatás eredményeiből választottak a szerkesztők illusztrációt a Nature Nanotechnolgy (IF: 14.9) júliusi címlapjára.

Tapasztó Levente és munkatársai eredményeinek az ad különleges jelentőséget a Nature Nanotechnology szerkesztői szerint, hogy megoldást jelenthet a nanoelektronika két komoly kihívására is: az egyetlen atom vastag grafitból készülő nanométeres áramköri elemek előre megtervezett, precíz kialakítására és összekapcsolására is. A Nature Nanotechnology címlapján egy nano-könyök látható, két egymáshoz 30 fokos szögben csatlakozó, mindössze 8 nanométer széles grafén szalag (a vastag piros vonalakkal közrezárt terület).

A Biró László Péter vezetésével dolgozó kutatócsoportban több területen is elsőként ért el fontos eredményeket a grafénkutatásban: megmutatták, hogy grafitból kontrollált oxidációvak kilakítható a grafén (Osváth Z. és munkatársai), krisztallográfiailag meghatározott irányban vágták ki a világ legkeskenyebb grafén szalagját (Tapasztó L. és munkatársai), megmagyarázták, mi a különbségek forrása a grafén rétegek atomi erőmikroszkóppal mért vastagságában (Nemes-Incze P. és munkatársai).

Forrás: Biró László Péter, MTA MFA