Nanoszerkezetek Osztály

MTA EK MFA Budapest

MFA_LOGO
Kattints ide, ha E-mail értesítést szeretnél kapni a honlapunkra felkerülõ új anyagokról!

New Results
Staff
Publications
Research Topics
Research Equipment
Computational Techniques
Cooperations
Media Coverage
Magyar oldalak HU

Filléres katalizátor a hidrogénfejlesztéshez?

MoS2 katalizátor
Tapasztó Levente és munkatársai az MTA EK MFA 2D Nanoelektronika Lendület kutatócsoportjában elsőként figyeltek meg egy különleges kémiai reakciót, melyben egy kétdimenziós kristályba beépülő oxigénatomok váratlanul megnövelték a vízbontás katalízisének hatékonyságát. Erről, a rangos Nature Chemistry folyóiratban publikált munkáról tudósít az MTA honlap alábbi cikke.
MTA honlap cikk (PDF) >>
Solvay Graphene Workshop, Brüsszel, 2017

Solvay konferencia -- régen és ma

A fölső képen az 1911-es első brüsszeli Solvay Konferencia résztvevői -- köztük Mm. Curie, Einstein, stb -- láthatóak. A több mint száz éve, az első Solvay-konferenciákon elvetett magok termőre fordultak – az akkor megalapozott, kezdetben egzotikusnak ható kvantummechanika a mindennapi és a jövőbeni eszközeink működésének alapját képezi. Ennek példája a három Nobel-díjas kutató részvételével megrendezett 2017-es brüsszeli Solvay Graphene Workshop (alsó kép), amelyről részletesebben a Fizikai Szemle 2018. januári számában olvashatunk!
Fizikai Szemle cikk (PDF) >>
Index cikk a grafénről

Az Index-nek az SI Nemzetközi Mértékegységrendszer küszöbön álló reformjáról szóló cikkében két helyen is hivatkoznak Osztályunk munkájára, egyrészt a grafén nanolitográfiában elért eredményeinkre, másrészt a grafén spintronikával kapcsolatos kutatásainkra.
Az Index cikke >>
Tengervíz sótalanítás grafén segítségével
Tengerviz sotalanitas grafennel

A grafén egy változata nanomérete ellenére világméretű problémát oldhat meg azzal, hogy képes kiszűrni a tengervíz sótartalmát, egyszerűen, gyorsan és talán olcsón. Laboratóriumban működik az eljárás, de kell még néhány év, amíg ipari méretekben is alkalmazhatják -- mondta Bíró László Péter Akadémikus, a Szigma - a holnap világa című magazinműsorban az InfoRádióban.
Az interjú szövege (PDF) >> Az interjú hanganyaga (MP3) >>
A mindennapokban használható szuperanyag nyomában
Graphene Sandwich

Az utóbbi évtized slágeranyaga a fizikában a grafén. Ez nem is csoda, hiszen elméletben számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik, az acélnál is sokkal nagyobb teherbírástól a teljes átlátszóságon keresztül a remek elektromos vezetőképességig. De a grafén még nem áll készen a tömeges alkalmazásra. Ennek eléréséhez egy eurómilliárdos költségvetésű európai konzorcium részeseként a Magyar Tudományos Akadémia kutatói is hozzájárulnak. -- írja a Magyar Nemzet online kiadása, 2017. december 20-i cikkében.
A Magyar Nemzet cikke (PDF) >>
Lepkészet és költészet
Nabokov A lepkész Vladimir Nabokov (1899–1977) „Egy lepkefaj felfedezéséről” (On Discovering a Butterfly) című verse költői módon fejezi ki a taxonómus, az élővilág sokféleségének leírásával foglalkozó kutató munkáját, ami a költő szerint – aki egyben nagyszerű entomológus is volt – a vizsgálat tárgyát és magát a kutatót is, az örökkévalóságba emeli. Sajátos megközelítése ez a tudományterületnek. Megérdemli, hogy kicsit alaposabban időzzünk fölötte. -- írja Bálint Zsolt, a Magyar Természettudományi Múzeum kutatója a Múzeum blogjában, amelyet az Index is szemlézett.
Bálint Zsolt cikke >>
Akadémiai Ifjúsági Díj
MTA Ifjusagi Dij Tizennyolc fiatal kutató vehette át az Akadémiai Ifjúsági Díjat az MTA Székházában, szakterületüket tekintve a legkülönbözőbb kutatási témák képviselői -- olvasható az MTA honlapján. A díjazottak között van Osztályunk munkatársa, Vancsó Péter (első sorban balról a harmadik), aki azt vizsgálta, hogy milyen hatása van a vonalhibáknak a grafén elektromos, mágneses és transzporttulajdonságaira.
Vancsó Péter PhD értekezése >>
Minden gyerek állított már elő grafént!
graphene Ha egy grafitceruzával satírozunk, majd az ujjunkkal egyre vékonyabb rétegeket képzünk, előbb-utóbb grafént kapunk -- a szén egyetlen atom "vastag" rétegét. Az ipari előállítás persze sokkal bonyolultabb -- hangzott el a Novum TV 2015.09.26-i adásában. A filmben a grafén pásztázó alagútmikroszkópos vizsgálatától, nanoskálájú megmunkálásáról és alkalmazásairól is szó esik. A grafén egy új anyagcsalád, a "kétdimenziós anyagok" családjának első tagja, az elmúlt években már számos más kétdimenziós anyagot is előállítottak.
A TV riport (MP4, 6'47", 29 Mega) >>
A lepkeszem tökéletességének matematikai bizonyítása (film)
Newtonon túl Ez a két animált görbesereg a boglárka lepke szárny optikai spektrumának változását mutatja különféle gázok hatására. A bal oldali ábrán úgy, ahogy a lepke látja a maga négy színérzékelős szemével, a jobb oldali ábra pedig a spektrumok főkomponens analízisének eredménye. A két görbesereg szinte megegyezik, ez azt bizonyítja, hogy a biológiai evolúció matematikailag tökéletessé alakította a lepke látását. Ezzel sikerült megmutatni, hogy az evolúció által kifejlődött érzékelőrendszer mennyire hatékony és mennyire jól használható optikai gázérzékelésre. Erről szól a Novum TV 2014.10.18-i filmje.
A TV riport (AVI, 4'34", 80 Mega) >>

Lendületes kutatók új nanotechnológiai eljárással tették mágnesessé a grafént
Cikkcakk grafen nanoszalag Ezen a pásztázó alagútmikroszkópos (STM) képen egy 5 nm "széles" grafén nanoszalag látható, amelyet STM litográfia segítségével vágtak ki Tapasztó Levente és munkatársai. Az eljárás annyira pontos, hogy nem csak a szélességet, hanem a kristálytani orintációt is kontrollálni tudják. Ennek segítségével kísérletileg igazoltak egy, a grafén nanoszalagokra vonatkozó régi elméleti előrejelzést, amelyet 18 éve nem sikerült eddig még senkinek. Továbbá egy teljesen új, az elektron-elektron korreláción alapuló jelenséget is felfedeztek. A felfedezés nagy jelentőségű a nanoelektronika, a spintronika szempontjából. Az eredményekről, amelyeket a rangos Nature folyóiratban publikáltak, az MTA honlapja is beszámol.
Bõvebben >>

Lepkeszem és matematika
Substance specific chemical sensing with butterfly wing scales

Meglepő eredményre jutottak Piszter Gábor és munkatársai: a biológiai evolúció és a matematika közel egybevágó eredményre vezet! Ha a lepkeszárnyon alapuló szelektív kémiai detektorok válaszjelét (ld. fenti ábra) a korábban ugyancsak általuk kidolgozott, lepkékre jellemző színinger-térben értékelték ki, akkor az eredmény szinte tökéletesen egybevágott azzal, amit a tisztán matematikai módszereken alapuló főkomponens analízis (PCA) eredményez. Eredményeiket a rangos Optics Express folyóiratban publikálták. (Optics Express 22 (2014) 22649; http://dx.doi.org/10.1364/OE.22.022649)

2014.09.20. Euro Astra >>
2014.09.23. MTA honlap >>
2014.10.05. Kossuth Rádió Szonda >>

A Lendület segít megvalósítani a fiatal kutatói nemzedék tudományos elképzeléseit
Tapaszto Levente Új anyagok előállítását és az anyagok új fizikai jelenségeken alapuló működési elvének feltárását, valamint az ezeken alapuló nanoelektronikai eszközök megvalósíthatóságának bizonyítását tervezi a Magyar Tudományos Akadémia kiválósági pályázatán nyertes Tapasztó Levente fizikus, aki az MTA Természettudományi Kutatóközpontban alakíthat lendületes kutatócsoportot.
Bõvebben >>

A mikropocesszor és a külvilág
Tapaszto Levente Stanislaw Lem "Corcoran professzor" című novellájában a címszereplő elektronikus agyakat alkot. Ezek az ugyancsak általa létrehozott virtuális világban teljes életet élnek. Ahhoz, hogy egy számítógép ne ilyen "Mátrixban" éljen, hanem kapcsolódjon a külvilághoz, elektronikus érzékszervekre és beavatkozó szervekre (un. perifériákra) van szükség. Ebben a tárgykörben alkotott nagyot a középiskolai tanuló B. Kiss Bálint, aki nem kevesebb, mint 35 különféle modult integrált egy 10x10 cm-es NYÁK lapra, amelyeket egy mikroprocesszor vezérel. Mentora osztályunk kutatója, Kertész Krisztián volt és munkájával elnyerte az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny első díját.
Kisfilm az eszközről>>

Újszerű 2D anyagok nanotechnológiája
Tapaszto Levente Tapasztó Levente a Magyar Tudományos Akadémia „Lendület” programjának egyik 2014-es nyertese, melynek keretében új kutatócsoportot alapíthat, kétdimenziós anyagok újszerű tulajdonságainak feltárására.
Bõvebben >>

Kiemelkedő érdeklődés a grafén szemcsehatárokat modellező cikkünk iránt
Carbon honlap A képen a Carbon című folyóirat címlapján közölt kép látható a grafén szemcsehatáros szimulációnkból. Ahogy az MTA honlapja is hírt ad róla, jelentős érdeklődést keltett Vancsó Péter , Márk Géza és szerzőtársaik tanulmánya, akinkek eredményei a grafén széles körű gyakorlati alkalmazásához visznek közelebb. A Carbon folyóiratban megjelent, a grafén-szemcsehatárok szerkezetét és elektronikus tulajdonságait modellező cikket tavaly októberi megjelenésétől december végéig csaknem hétszázan töltötték le.
A hír (PDF) >>

Jól hasznosítható magyar ötletek iránt érdeklődnek koreai nagyvállalatok
Az MTA Természettudományi Kutatóközpontja által szervezett magyar-koreai technológiai napon Pálinkás József, az MTA elnöke arról a kezdeményezésről beszélt, amelynek köszönhetően az MTA és a Koreai Alapkutatási Tanács (KOTRA) közötti együttműködés keretében 2010 óta öt közös, a legkorszerűbb berendezésekkel felszerelt laboratóriumot létesítettek az MTA intézményeiben.
Részletek>>

Lehet-e tökéletes nanoelektronikát létrehozni tökéletlen grafénból?
A fenti címmel tartott Márk Géza István előadást a 2013-as Magyar Fizikus Vándorgyűlésen. A kérdésfeltevést az indokolja, hogy -- amint a képen is látszik --  amorf grafén szemcsehatárok esetén az állapotsűrűség a szemcsehatáron nagy értékű és ez erős elektron szórást okoz... Részletek a PDF-ben!
Az előadás fóliái (PDF, 7M)

Előttünk a grafénalapú világ
Úgy tűnik, hogy valamennyi, a jövőjét komolyan vevő állam és cég arra koncentrál, hogy minél több, grafénnal kapcsolatos felfedezés kötődjön hozzá -- írja a Népszabadság 2013. január 17-i száma. Ugyanúgy, ahogy a szilícium alapú eszközök átrajzolták az életünket, a grafén is ezt fogja tenni, például az összehajtható képernyők, a szó szerint ruházatban viselhető (nano)elektronika, a személyre szabott orvoslást lehetővé tevő olcsó "génszerkesztés", az új energiatároló rendszerek és még rengeteg más alkalmazás által -- magyarázza Biró László Péter professzor.
Népszabadság cikk

Nanoméretű hullámok a grafén síkon
A nanofizika skalai
Tapasztó Levente és munkatársai a világon elsőként hoztak létre grafén síkon nanométer skálájú szabályos hullámosságot. A nanohullámok leírására kvantummechanikai modellt kellett kidolgozni, ugyanis a klasszikus fizikai modell ezen a méretskálán már nem alkalmazható. A grafén nanohullámoknak számos ígéretes alkalmazása lehet a nanoelektronikában. A munkáról a rangos Nature Physics folyóiratban jelent meg a cikk és a magyar médiában is jelentős figyelmet kapott ez a világraszóló tudományos eredmény.
Nature Physics cikk
MTA honlap, 2012.08.21.
Index cikk, 2012.08.23.
HVG cikk, 2012.08.29.
Index címlap, 2012.09.05.

Új eredmények a grafén szemcsehatárok kutatásában
Az MTA honlapján jelent meg az alábbi hír: "Az MTA TTK MFA Nanoszerkezetek Osztály  kutatói az MTA és a Koreai KRCF megállapodásával létrehozott Korean-Hungarian Joint Laboratory for Nanosciences  keretében jelentős sikereket értek el a kémiai leválasztással (Chemical Vapor Deposition ,CVD) a koreai kutató intézetben, a KRISS-ben előállított grafén minták szemcseszerkezetének és szemcsehatárainak jellemzésében."
Részletek>>
A legvékonyabb anyag -- előadás
Az ELTE "Atomoktól a Csillagokig" tudománynépszerűsítő előadássorozatában Dobrik Gergely tartott előadást 2012. február 16-án a grafén nanoszerkezetekről.
Videofelvétel AVI (263M, 80 perc)
Az előadás fóliái (PDF 5.7M) >>
EuroNanoForum konferencia
A Budapesti Kongresszusi Központban 2011. május 30 - június 1 közt tartották meg az EuroNanoForum-ot, amely az EU legjelentősebb nanotechnológiai konferenciája. A rendezvényen Biró László Péter professzor plenáris előadást tartott.
Hír az Index.hu honlapján >>
Biró L. P. előadás fóliái (PDF 5.5M) >>
MTA sajtószemle 1 >>
MTA sajtószemle 2 >>
Lepkefajok elkülönítése színük alapján neurális hálózattal
Az MTA honlapján jelent meg az alábbi hír: "Magyar kutatók elsőként mutatták be, miért látszik fajonként eltérőnek a boglárkalepkék hímjeinek kék színe. A különböző fajhoz tartozó egyedek szárnyának fényvisszaverési képessége eltérő, egy speciális szoftver segítségével azonban a fajok könnyen azonosíthatók - számolt be a magyar kutatócsoport a Royal Society of Chemistry, Analytical Methods című lap hasábjain..."
Cikk az Analytical Methods folyóiratban >>
Hír az MTA honlapján >>

Charles Simonyi Kutatói Ösztöndíj
Acsády László neurobiológus, Bíró László Péter fizikus és Gergely György pszichológus nyerte el idén a Charles Simonyi Kutatói Ösztöndíjat
Részletek>>

A nanotechnológia csodái -- előadás
“A Nemzeti Tankönyvkiadó a természettudományi tárgyakat oktató pedagógusok számára Panoráma klub néven természettudományi klubot szervezett. Ennek keretében igyekszünk előadások formájában bemutatni a tudományok aktuális, izgalmas felfedezéseit, szakmai műhelyeket meglátogatni, kapcsolatot kiépíteni a szaklapokkal, módszertani ötletekkel segíteni munkájukat.” (Részlet a felkérésből)

A Nemzeti Tankönyvkiadó felkérésére 2010 november 9-én, a Panoráma klub keretében, Biró László Péter professzor előadást tartott Budapesten gimnáziumi tanároknak a nanotechnológia eredményeiről és kihívásairól. További előadásokra kerül sor 2010 december 13-án Pécsett és 2011 január-februárban Debrecenben és Győrben.

Az előadás anyagai csak oktatási céllal használhatók fel.
PDF (9 M) >>

Fizikai Nobel-díj 2010: grafén
Odaítélték a 2010-es evi fizikai Nobel-díjat, a nyertesek a grafénkutatás elindítói: Andre Geim és Konstantin Novoselov. Mindössze hat évvel az első cikkük megjelenése után ebben a témában! Ez a cikk olyan fordulatot idézett elő, hogy 2009-ben már 2900 SCI cikket publikáltak a grafénről!
Részletek>>

Magyar áttörések a grafénkutatásban
Az MTA honlapján rövid hírben írnak Osztályunknak a grafén kutatás terén elért új eredményeiről. Nemes-Incze Péter munkájának köszönhetően  SiO2 felületre helyezett egyetlen atom vastag grafén réteget tudunk kristálytani irányok szerint nanométeres pontossággal megmunkálni.
Részletek>>

Nanoügyekről – tudósok és civilek
A nanotechnológia orvosi, műszaki, elektronikai, élelmiszeripari felhasználása alapjaiban alakítja át életünket, azonban az alkalmazásokhoz elengedhetetlen a társadalom, a fogyasztók, felhasználók bizalma – ehhez nélkülözhetetlen a tudósok nyitottsága és laikusok hajlandósága a párbeszédre. Ez a hármas összefüggés fogalmazódott meg a kutatók és civilek közös álláspontjaként a másfél órás beszélgetésben, amelyet a www.hunscan.hu honlapon nézhetünk meg és olvashatunk.
Összefoglaló >>
Film (MP4, 15 perc, 74 M) >>
Bogaraktól tanulnak a fizikusok
Biró László Péter, az MTA MFA kutatójának érdeklődését egy, a rózsabogárfélék családjába tartozó, Tajvanon honos rovar keltette föl, amelynek kültakarója a narancssárgától a zöldön át az ibolyáig sokféle élénk színt produkál. Kutatócsoportjával arra keresték a választ, milyen módon befolyásolja a fény terjedését és visszaverődését a bogarak kitinpáncéljának szerkezete, vagyis hogyan épül fel az a fotonikus
nanoarchitektúta, amely a színeket létrehozza. Innen már csak egy lépés
volt ennek a biológiától ellesett szerkezetnek a mesterséges előállítása...
Cikk a Royal Society Interface folyóiratban >>
Hír az MTA honlapján >>

Fluoreszcencia és diffrakció lepkeszárnyon (film)
Ennek a nagyméretű lepkének (Troides magellanus) a zöldessárga színét pigment hozza létre, de mint az animáció bemutatja, lapos szögből nézve fényes kék villanást látunk a szárnyon. Mivel a fényes kék szín mindössze egy kis szögtartományban látható, csak a fajtársak veszik észre, a ragadozók nem. A lepke mikroszerkezetének titkait az MTV Delta 2008.12.20-i adásában mutattunk be.
Letöltés: AVI (51M, 4:52 perc). Ez a videó csak oktatási célra használható fel, a forrás (MTV1 Delta és MFA) megjelölésével!

Hír(ünk) az MTA honlapján
A Nature Nanotechnology címlapján egy nano-könyök látható, két egymáshoz 30 fokos szögben csatlakozó, mindössze 8 nanométer széles grafén szalag (a vastag piros vonalakkal közrezárt terület).
Az MTA honlapján rövid hírben írnak Osztályunknak a grafén kutatás terén elért új eredményeiről, valamint arról, hogy Tapasztó Levente és munkatársai munkájából választottak a szerkesztők illusztrációt a Nature Nanotechnolgy (IF: 14.9) júliusi címlapjára.
Részletek>>

Színjátszó szárnyakon
A tenger habjaiból született Aphroditét Morphó, azaz „alakját változtató” néven tisztelték spártai templomában. A kéklô vízben úszó istennô szépsége inspirálhatta a biológust, aki a Morpho nevet adta a lepkék egyik nemének. Ezek a színeket nem festékszemcsék segítségével hozza létre a természet, hanem a lepkeszárnyról viszszaverôdô fény különös színjátékát látjuk -- erről olvashatunk a National Geographics 2008. februári számában.
PDF, 1 M >>

Tudósok a Fészekben
A Fészek Művészklubban Gyulai József akadémikus mesélt életérõl és munkájáról, meglepetésekkel: zeneszerzeményeivel és verseivel. Szerkesztõ, házigazda: Osváth László Ez a video (1:58:20) csak oktatási célra használható fel, a forrás (Fészek Művészklub) megjelölésével!
Nagyfelbontású film (AVI, 1271 M) >>
Kisfelbontású film (AVI, 380 M) >>

Szén nanocsõ ponthibák alagútmikroszkópos leképezése
Ezen a 15x15 nm2 méretû atomi felbontású alagútmikroszkópos képen egy többfalú szén nanocsõ felülete látható, amelyen Ar ion besugárzással hibákat keltettünk. Megfigyelhetjük, hogy a hibákon szóródó elektronhullámok interferenciamintázatot hoznak létre. Errõl a kutatásról olvashatunk a Fizikai Szemle 2007. februári számában. Ezért a munkáért Osváth Zoltán elnyerte a 2006. évi Ferenczi György díjat.
PDF, 198 k >>

Barátságos bölcsességek(Gyulai József fizikus es zeneszerzõ)
a Budapesti Mûszaki Egyetemen professzora, a Bay Zoltán Anyagtudományi és Technológiai Intézetnek alapító igazgatója, a Magyar Tudományos Akadémia tagja. Életpályájának mintegy harmadát nagynevû amerikai, francia és német egyetemeken töltötte. A professzor életérõl és munkájáról mesél. Szerkesztõ: Hay András Ez a hangfelvétel csak oktatási célra használható fel, a forrás (Bartók Rádió) megjelölésével!
Bõvebben (MP3, 14 M) >>

Egy hullámcsomag kalandjai az alagútmikroszkópban
A Fizikai Szemle 2006. júniusi számában jelent meg az elsõ magyar nyelvû összefoglaló arról a kutatásról, amelynek során a hullámcsomag dinamikai módszert alkalmaztuk szén nanocsövek alagútmikroszkópos leképezésének szimulációjára.
PDF, 1.3 M >>
Nanotechnológia: alapoktól az alkalmazások felé
Innovatív oktatás és kutatás a Mûegyetemen EU-kerekasztal: Nanotechnológia, nanotudományok, tudásalapú multifunkcionális anyagok, új termelési eljárások és eszközök. Biró László Péter elõadása, 2006. február 28.
PDF, 2.5 M >>
Mi a manó az a nano?
 Duna TV, 2004 május 7 (DivX formátumú film, 346 M, 42:25 perc).
Ez a videó csak oktatási célra használható fel, a forrás (Duna TV) megjelölésével!
Nanotechnikai Konferencia
A Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács (NHIT) és a Matáv PKI Távközlésfejlesztési Intézet közös szervezésében 2004 április 26-27.-én lezajlott Nanotechnikai Konferencián elhangzott elõadás anyaga (elõadó: Dr. Biró László Péter).
Bővebben (PDF, 10.8 M) >>
Nanovilág: A szén nanocsőtől a kék lepkeszárnyig
A Fizikai Szemle 2003 novemberi számában újra olvashatunk a nanoméretekről és fotonikus kristályokról:
... a 100 nanométer alatti méretek skáláján az anyagok elvesztik tömbi tulajdonságaikat és egészen újszerû, néha szinte hihetetlen tulajdonságokat nyernek.
Bővebben >>
Az emberiség útja a nanovilág felé
Gyulai József 2003 november 3.-án tartott elõadása a Mindentudás Egyetemén:
A nanotudomány a néhány atomi méretû mesterséges szerkezetek tulajdonságait és gyártási módját kutatja.
Bővebben >>
Az elõadás (DivX formátumú film, 364 M, 50:00 perc)
Ez a videó csak oktatási célra használható fel, a forrás (Duna TV és MTV1) megjelölésével!
Nano + technolólógia = nanotechnolólógia ?
A Természet Világa természettudományi közlöny 2003 októberi számából:
... a nanotechnológia magában foglalja a 100 nanométernél kisebb skálán szervezett anyag létrehozását, precíz kezelését és tervszerû elrendezését, mérését és modellezését, ...
Bővebben >>
Speciális anyagok és technológiák a XXI. században
A Szövétnek erdélyi kulturális folyóirat 2003-as húsvéti számából:
Az anyagtudomány egy új területén elért eredmények lehetőséget adnak arra, hogy egy forradalmian új anyagcsoport felhasználásával vezetékeket és funkcionális eszközöket tizedmikrométernél kisebb méretekben állítsanak elő.
Bővebben >>
Nanotechnológia: alagútmikroszkóp 
A Science Popular fizika rovatából:
Az alagútmikroszkóp (STM) volt az az eszköz, amely láthatóvá tette az atomi méretű biliárdgolyókat ...
Bővebben >>
HVG cikk a Grafén Zászlóshajó programról
" Még nagyon sok kutatásra van szükség ahhoz, hogy a grafén alkalmazásai ipari méretekben is megjelenjenek. A munkamenet felgyorsítása a célja az EU Grafén Zászlóshajó programjának, s a 23 ország 150 résztvevő kutatócsoportja vizsgálja a grafén felfedezése óta szaporodó kétdimenziós anyagok lehetőségeit: az alapvető tulajdonságoktól és ezek kölcsönhatásaitól az egészségügyi és környezetvédelmi kérdéseken, az orvosbiológiai alkalmazásokon át egészen addig, hogyan lehetne a grafént és társait s az ezeken alapuló technológiákat ipari gyártásra alkalmassá tenni. " -- írja a HVG 2018. áprilisi számában megjelent cikk.
HVG cikk (PDF) >>
A Természet Világa cikke, 2018

Az ezerarcú szén

Laborunknak a szén nanoszerkezetek és a biológiai eredetű fotonikus kristályok terén végzett munkájáról szól a Természet Világa 2018. áprilisi számában megjelent cikk.
Természet Világa cikk (PDF) >>
Nanoszerkezetekkel cselezik ki a lepkék a stressz hatásait
Lepke bab hutes hatasa a szarny szinere

Ezeken a képeken normál körülmények között nevelkedett és -- báb állapotukban -- hideghatásnak kitett lepkék szárnyfelszínei láthatóak. Ennek az Ikarusz boglárka lepkének a szárnyszíneit kétféle mechanizmus alakítja ki: "kémiai színek" (pigmentek) és "fizikai színek" (fotonikus nanoarchitektúrák) -- utóbbiak ezen a lepkén a kék színért felelősek. Ha a lepkéket stresszhatás éri fejlődésük során, a kémiai színek erősen fakulnak, a fizikai színek alig változnak. Ez a viselkedés evolúciós előnnyel járhat a lepkefaj számára.
MTA sajtószemle (PDF) >>
Kossuth Rádió Szonda (MP3) >>
Index cikk (PDF) >>
Mindentudás 2017.09.29. >>
Novum TV 2017.11.11. >>
Mire képes a számítógépes fizika?
Szuperhosok

"Melyikük az igazi szuperhős?"
Modern világunkban a számítógépes szimuláció a siker kulcsa -- írja a Magyar Idők 2017. február 9-i száma. Különösen így van ez a nanofizikában, mert abban a mérettartományban már nem a klasszikus fizika, hanem a kvantummechanika törvényei érvényesek, továbbá a mérés és a képalkotás is csak közvetett módszerekkel lehetséges. A cikk bemutatja, hogyan alkalmazzák Laborunk kutatói a számítógépes szimulációt a grafén esetében, segítve ennek a "csoda anyagnak" a gyakorlati alkalmazását.
A Magyar Idők cikke (PDF) >>
Faemcar EU pályázat
Faemcar

A Faemcar ("A nanoszenek elektrodinamikájának elméleti vizsgálata és alkalmazásai") egy, a szén nanoszerkezetek elektrodinamikájával foglalkozó EU pályázat. 2016. október 11-én Faemcar Workshop -ot rendezünk a Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézetben (Energiatudományi Kutatóközpont), öt ország kutatóinak részvételével. A Pályázat és a Konferencia igen időszerű és fontos kutatási területettel foglalkozik, ugyanis a nanoanyagok másként hatnak kölcsön az elektromágneses hullámokkal, mint a makroszkopikus anyagoknál megszokhattuk a klasszikus elektrodinamikában. Ez a különleges kölcsönhatás új alkalmazások, eszközök kifejlesztését teszi lehetővé. A nanoanyagok közül különösen fontosak a szénalapú anyagok, például a nanocső és a grafén. A kutatás során az elektromágneses sugárzás széles spektrumát vizsgáltuk, a mikrohullámoktól a terahertzes hullámokon át a fényig.
Kossuth Rádió Szonda, 2016.10.16. (MP3 9'39", 15 Mega) >>
Ötszögekből álló grafén
Penta graphene Ez a kép a grafén egy hipotetikus, ötszögekből álló formáját mutatja, amelynek a számítások szerint ígéretesek a tulajdonságai: félvezető, mechanikailag és termikusan stabil. Erről, valamint az Osztályunkon a nemhatszöges gyűrűket tartalmazó szén nanoszerkezetekkel kapcsolatos munkáról szól a Magyar Nemzet "Az acélnál is erősebb, átlátszó anyagé a jövő" című, 2015. február 12-i cikke.
A cikk (PDF) >>
Mi a közös a Nap és a konnektor működésében? (film)
Netonon túl Az, hogy mindkettő a kvantummechanikai alagúteffektus alapján működik és megértésükhöz túl kell lépni a newtoni klasszikus fizikán. Az alagúteffektuson alapul az a csodálatos műszer, az alagútmikroszkóp (STM), amellyel atomi felbontással lehet tanulmányozni és módosítani az anyag felületét. Az alagúteffektusról, az STM-ről és annak nanotechnológiai alkalmazásairól beszél Márk Géza, Tapasztó Levente és Vancsó Péter az MTV2 "Hogyan működik a mikroszkóp" c. filmjében (amely teljes egészében megtekinthető a NAVA honlapján ).
Hogyan működik az alagútmikroszkóp (13'27") >>
Hogyan működik az alagútmikroszkóp (AVI, 13'27", 533 Mega) >>
2014. decemberében Tapasztó Levente nyerte el az OTKA
"A hónap kutatója" címet

Tapaszto Levente Tapasztó Levente az MTA Természettudományi Kutatóközpont Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézetében (TTK MFA) dolgozik, a 2D Nanoelektronika „Lendület” kutatócsoport vezetője. Olyan speciális szerkezetű, mindössze egy atom vastagságú anyagokat tanulmányoz, amelyeknek nincs térfogatuk, csak felületük, ezért számos új jelenség figyelhető meg bennük. Posztdoktori OTKA-projektjének tavalyi lejártakor azonnal újabb támogatást nyert el az OTKA-tól. Junior Prima-díjas, a Lendület-program egyik idei nyertese. Október végén a nagy tekintélyű Nature-ben jelent meg munkatársaival közösen írt cikke.
Hír az OTKA honlapjáról >>
A szuperanyag
A Szuperenyag Ez, az EU Graphene Flagship honlapról származó rajz a grafén, mint "Szuperanyag" kivételes tulajdonságait mutatja be: átlátszó, jól vezeti az elektromosságot, a világ legerősebb anyaga, kétdimenziós, keményebb a gyémántnál, 300x erősebb az acélnál, könnyű, hajlékony és bármilyen formára alakítható. A Kossuth Rádió "A tudomány hangjai" c. műsora 2014. november 22-én beszámolt azokról a világszinvonalú grafénkutatásokról, amelyek itt, Magyarországon folynak, és az elmúlt hetekben, hőnapokban nemzetközi sikereket hoztak a magyar tudósok számára.
A rádióműsor (28 perc, 26M) >>
Grafén zászlóshajó
Az MTA Természettudományi Kutatóközpont Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézetének Nanoszerkezetek Kutatócsoportja sikeres pályázat eredményeként csatlakozik az Európai Bizottság által kezdeményezett egyik "zászlóshajóprogramhoz", a Graphene Flagship projekthez, Biró László Péter akadémikus és Márk Géza István vezetésével. A grafénalapú, szendvicsszerkezetű kompozitok elektrodinamikájára összpontosító kutatás a "Magas frekvenciájú elektronika" című munkacsomag része lesz.
Hír az MTA honlapján, 2014.06.23.>>
Kossuth Rádió EU Mozaik, 2014.06.23.>>
Index hír, 2014.06.23.>>
Kossuth Rádió Szonda, 2014.08.03.>>
Houston, van egy kis gondunk! -- Szerzünk egy magyart, majd megoldja!
Az MTA TTK Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézet idén is megrendezi a hagyományos Nyári Iskolát középiskolásoknak, a június 23-ával kezdődő héten. B. Kiss Bálint, az egyik tavalyi résztvevő készítette ezt a beharangozó filmet!
Részletek>>

Az MTA tagjának grafénszemcsehatárokról szóló összefoglaló munkája a 2013-as év kiemelkedő cikkei között
Biró László Péter, az Akadémia levelező tagja és a belga Philippe Lambin professzor grafén szemcsehatárokról szóló összefoglaló cikke lett a tavalyi évben a rangos New Journal of Physics egyik kiemelt publikációja. A lap szerkesztői és bírálói a nagy olvasói érdeklődés alapján sorolták az írást a 2013-as esztendő legjelentősebb cikkei közé.
A hír (PDF) >>

Lehet-e tökéletes nanoelektronikai eszközöket készíteni tökéletlen grafénból?
Ha grafént ipari skálán akarunk elôállítani, erre
a kémiai gôzfázisú leválasztás módszere (CVD) használható. Viszont ez a módszer „tökéletlen” grafént hoz létre, ugyanis a grafénsíkok sok kis kétdimenziós krisztallitból állnak. A Fizikai Szemle 2013. novemberi számában megjelent cikkünkben azt a kérdést járjuk körül, hogy ez a polikristályos grafén alkalmas-e nanoelektronikai célokra
A cikk (PDF) >>

Ablak a jövőre -- MFA Nyílt Nap
Az MTA TTK Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézet idei nyílt napját november 22-én pénteken tartjuk. A nyílt napon bárki érdeklődő (gyermektől nagyszülőig) megjelenhet, ha már 14 éves elmúlt és személyigazolvánnyal (vagy útlevéllel) igazolni tudja magát (ez a KFKI telephelyére való belépéshez szükséges). A nyílt napon egyrészt megtekinthetünk egy sor tudományos kísérleti laboratóriumot a kutatáshoz használt eszközökkel, de szabad faggatózni és fényképezni is! Tudományos ismeretterjesztő előadásokkal is készülünk, népszerű témákban.
Részletek>>
A lepkeszárny színe és visszája
Ha egy kék festékből zöld festéket akarunk varázsolni, ehhez a festékmolekula kémiai szerkezetét kell megváltoztatni. Ám, ha egy Morpho lepke szárnyára alkoholt cseppentünk, a kék szín zöldre változik, majd az alkohol elpárolgása után visszakapjuk a kék színt. Errõl ismerhetjük fel, hogy a lepke kék színét nem pigment, hanem levegõbõl és kitinbõl felépülõ fotonikus nanoszerkezet okozza, ugyanis ha a levegőt alkoholra "cseréljük", annak más a kitinhez képesti törésmutató aránya -- ez okozza a színváltozást. Részleteket lásd az Élet és Tudomány cikkében, amely az MTA Sajtószemlében olvasható..
MTA Sajtószemle>>
Nagyobb méretû animáció, 2.8 M >>
A boglárkalepkék szerkezeti kék színének szerepe a fajfelismerésben
Ez a kép 9 boglárkalepke faj háti oldalát mutatja. A lepkeszárnyak optikai spektrumának mesterséges neurális hálózat segítségével történő elemzésével sikerült egyértelműen elkülöníteni a fajokat. Megmutattuk, hogy a spektrális vizsgálat gyors és olcsó módszert ad a közös őstől származó fajok megkülönböztetésére. Erről számolunk be az alábbi két Fizikai Szemle cikkben.
 1. cikk>>   2. cikk>>
Web-Schrödinger 3.0
A Web-Schrödinger program 3.0 változata már nem csak az időfüggő, hanem a stacionárius két dimenziós (2D) Schrödinger egyenlet interaktív megoldására is képes. Maga a számoló program az MFA szerverén fut és az Interneten keresztül használható.
Részletek >>
A lekpeszárnytól az okostelefon kijelzőig
9 lepkefaj színe 3D színtérben
Ez az ábra azt mutatja be, hol helyezkednek el 9 boglárkalepkefaj egyedei a háromdimenziós színtérben. Az ábra segítségével sikerült megértenünk, hogyan ismerik fel a lepkék a fajtársaikat, annak ellenére, hogy a különböző fajok az emberi szem számára egyforma színűnek tűnnek. A fajfelismerést az teszi lehetővé, hogy ezeknek a lepkéknek nem három, hanem négyféle színérzékelő sejtjük van. Színeiket nem festékanyagok, hanem nanoszerkezeteken történő fényinterferenca alakítja ki. Ezekről a kutatásokról olvashatunk az MTA honlapján.
Hír az MTA honlapján >>

Nanofizika szemléletesen -- film
A nanofizika skalai
"A nanotechnológia gazdasági felhasználása hihetetlen széles körben lehetséges" -- jelenti ki Vizi. E. Szilveszter akadémikus a Tudástársadalom Alapítvány által készített film bevezetőjében. A film Berényi Szilvia, Márk Géza és Paszternák András előadásain keresztül ad betekintést a nanovilágba. (Ez a videó csak oktatási célra használható fel, a forrás (Tudástárs Alapítvány, MTA TTK MFA) megjelölésével! )
A film (45 perc, AVI, 684 M MP4, 124 M )

Nano, a legkisebb részlet
Szilícium, a mikroelektronika alapanyagaA milliméter egymilliomod részének megfelelő mérettartományban egészen más a világ, mint az emberi mérettartományban. A nanotechnológia a jövő tudománya, de már a jelenben is sok lehetőséget kínál a mikroelektronikai ipartól kezdve az orvosi diagnosztikáig. Ezeket mutatja be a Mindentudás Egyeteme filmje.
A film (50 perc, 349 M) >>

Osztályunk az index.hu címlapján
A grafén nanostruktúrák létrehozására és felhasználására irányuló munkái kapcsán az index.hu vezető hírében, az elmúlt évtized legfontosabb hazai kutatási eredményei között szerepelt az MFA Nanoszerkezetek Osztálya.
A teljes cikk >>

A tehetség jövőt formál
Osztályunk fiatal munkatársa, Nemes-Incze Péter az Akadémián vette át a Junior Prima díjat, a grafén kutatásában elért eredményeiért -- Pálinkás József, Gyulai József és Bársony István akadémikusok ajánlásával.
Részletek >>
Duna TV 1. (8:42, 213 M) >>
Duna TV 2. (2:07, 31 M) >>
Info Rádió (10:21, 2.5M) >>

Utazások alagúteffektussal -- előadás
Ez az animáció azt mutatja, hogyan alagutazik át egy elektron a pásztázó alagútmikroszkóp tűjéből egy szén nanocsövön keresztül. Az MFA Nyílt Napján középiskolásoknak tartottunk előadást az alagúteffektusról.
Az előadás >>

Magyar-koreai összefogás a grafén alkalmazásában
"A grafén tranzisztorok felválthatják a fizikai határait rövidesen kimerítő szilíciumot. Osztályunk a grafén atomi pontosságú megmunkálására vállalkozott, meghatározott kristálytani irányok szerint" -- olvashatjuk a Technika Magazin 2010. novemberi számában.
Részletek >>

Közös Koreai-Magyar Nanotudományok Laboratórium
Az MTA Székházában avatták fel jelképesen, ünnepélyes keretek között azt a két, koreai-magyar összefogással megvalósult laboratóriumot, amelyek a rákkal, a diabétesszel, valamint az idegrendszeri megbetegedésekkel kapcsolatos vizsgálatokat, illetve az idén fizikai Nobel-díjjal jutalmazott grafénkutatást folytatnak.
Részletek>>
Kavli-díj 2010
DNS kockaEz a kép egy DNS-ből készült nanoméretű kocka modellje. Efféle 3D nanoszerkezetek előállításáért ítélték oda a 2010-es Kavli-díjat a nanotechnológia kategóriában. Részletek a Természet Világa 2010. októberi számában!
Kutatók a neten
Kutatók a Neten2010. szeptember 24-én, a Kutatók Éjszakája keretében kerül sor az I. Kutatói Blog és Weboldal találkozóra, amelyen a www.nanotechnology.hu honlapunk is bemutatkozik. Minden érdeklődőt szeretettel látunk!
A magyar nanotechnológiai kutatás jelene (film)
Kroó Norbert és Gyulai József akadémikusokA DunaTV Csodafa c. műsorának 2010. március 3-i adása a magyar nanotechnológiai kutatás néhány élvonalbeli területét mutatta be. Láthatjuk a műsorban, hogyan viszik tovább a "nagy öregek" munkáját a fiatalok. Kattints ide a DivX formátumú film letöltéséhez!
(607M, 41:23 perc) Ez a videó csak oktatási célra használható fel, a forrás (Dunat TV és MFA) megjelölésével!
A magyar nanotechnológiai kutatás kezdetei (film)
Kroó Norbert és Gyulai József akadémikusokA DunaTV Csodafa c. műsorának 2010. február 17-i adásában Kroó Norbert és Gyulai József akadémikusok beszéltek a magyar nanotechnológiai kutatás kezdeteiről. Az adás az azóta történt fejlődés képeit is felvillantja. Kattints ide a DivX formátumú film letöltéséhez!
(238M, 18:31 perc) Ez a videó csak oktatási célra használható fel, a forrás (Duna TV és MFA) megjelölésével!
Rendezett és rendezetlen fotonikus nanoszerkezetek (előadás)
Ez az animáció bemutatja, hogyan változik egy tökéletes kristály Fourier power spektruma, ha véletlenszeruen eltoljuk a rácssíkokat. Az MTA MFA szeminárium sorozatának keretében 2009. december 9-én részletesen bemutattuk, hogyan elemezhetjük a lepkeszárnyakban található rendezett és rendezetlen nanoszerkezeteket és hogyan számíthatjuk ki a pikkelyek optikai spektrumát.
Az előadás >>
Schrödinger macskája, kvantum főnix és hasonló "állatok"
Ez az animáció egy 7 nm széles dobozba zárt részecske időfejlődését mutatja. A hullámcsomag T=71 fs idő elmúltával ismét felveszi a kezdeti állapotot. Az idő tört részeinél többszörös ujjászületések figyelhetőek meg. Erről és más különleges kvantummechanikai jelenségekről írunk a Fizikai Szemle 2009. július-augusztusi számában.
PDF, 638 k >>
Nagyobb méretû animáció, 2.4 M >>
A legkeskenyebb grafénszalag
"Igaz-e, hogy a grafén egy kitekert szén nanocső?" -- többek között erre a kérdésre kaphatunk választ a Biró László Péter professzorral a www.koine.hu Innovációs Magazinban megjelent interjúból.
Világrekord nanoméretekben (film)
Ahogy egy papírlapból bármilyen formát kivághatunk ollóval, hasonlóképpen bármilyen alakzatot kivághatunk egy egyatomnyi vastagságú grafén lapból az alagútmikroszkóp tűjével az Intézetünkben a világon elsőként kifejlesztett technikával, amelyet az MTV Delta 2008.09.27-i adásában mutattunk be.
Letöltés: AVI (nagy felbontás 86M), AVI (kis felbontás 21M), MPG (68M). Ez a videó csak oktatási célra használható fel, a forrás (MTV1 Delta és MFA) megjelölésével!
Új trónkövetelo a szén nanoszerkezetek világában
A nanotechnológiai szaklapokban az utóbbi időben megszaporodott egy új anyaggal, a grafénnel foglalkozó cikkek száma. A grafén iránti lelkesedés talán azt jelzi, hogy leáldozóban az elmúlt évtized sztárja, a szén-nanocső csillaga? Erről kérdezte az Origó Biró László Pétert, az MTA Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézet Nanoszerkezetek Osztályának tudományos tanácsadóját.
A riport >>
Az Origó archívumban >>
Index riport
A www.index.hu 2007. szeptember 29-i számában képekkel illusztrált írás jelent meg az MFA Nanoszerkezetek Osztály munkájáról.
A riport >>
Az Index archívumban >>
A biológiai eredetû fotonikus kristályok csodái
Mint ezen az animáción láthatjuk, ha alkoholt cseppentünk a Morpho szárnyára, a kék szín idõlegesen zöldre változik. Errõl ismerhetjük fel, hogy a kék színt nem pigment, hanem levegõbõl és kitinbõl felépülõ fotonikus kristály szerkezet okozza. A Fizikai Szemle 2007. áprilisi számában bemutatunk néhányat a lepkeszárnyak "csodás trükkjeibõl".
PDF, 433 k >>
Nagyobb méretû animáció, 2.8 M >>
Szén nanocsöveken alapuló szelektív gázérzékelõk
A szagok azonosítására még a mai technikai fejlettség mellett sincs olyan eszközünk, amely versenyre kelhetne a kutya orrával. A szén nanocsövek fizikai és kémiai tulajdonságaik miatt ígéretesek a gázérzékelés szempontjából is. A Fizikai Szemle 2006. júliusi számában annak a munkánknak az elsõ eredményeirõl írunk, amelynek célja egy kisméretû, gyors, olcsó és szelektív gázérzékelõ elkészítése.
PDF, 314 k >>
MTV Delta, 2006.okt.7. >>
(77M, 5:59 perc) A videó csak oktatási célra használható fel, a forrás (MTV1 Delta és MFA) megjelölésével!
Magyar nano
A Figyelõ 2004 április 15.-i számában olvashatjuk: A nanotechnológia az elkövetkezõ évtizedek legfontosabb tudományterülete lehet. A hazai kutatók azonban, pénz hiányában, lemaradhatnak a versenyfutásban.
Bővebben (PDF, 1.8 M) >>
II. Magyar SPM Találkozó, MTA-KKK, Budapest, 2004 március 12
Ez az oldal Koós Antal "Spirál alakú és funkcionalizált szén nanocsövek STM vizsgálata" , valamint Tapasztó Levente "Szén nanocsöveken végzett STM mérések modellezése és értelmezése" címû elõadások fóliáit tartalmazza.

A mikroelektronika csodái (beszélgetés Gyulai József akadémikussal)
Az Élet és Tudomány 2003 október 31.-én megjelent számában olvashatjuk:
... a mikrotechnológiát párhuzamosan kell fejleszteni a nanotechnológiával. Ugyanakkor a nanotechnológia nagy ambíciója ellesni az élõvilág titkait, s azokat megvalósítani az élettelen világban ...
Bővebben >>

Újszerû szén nanocsô architektúrák
A Magyar Tudomány 2003 szeptemberi számában olvasható:
Mai ismereteink szintjén megalapozottan állítható, hogy a szén-szén kötések átrendezésével új, meglepõ tulajdonságú anyagok nyerhetõk.
Bővebben >>
Atomokkal biliárdozó
A Heti Válasz -ban olvashatunk egy olyan kutatási eredményről, amely a nanotechnológiában kelt majd feltûnést.
Bővebben >>
Élô fotonkristályok (film)
MTV 1 , 2003. március 16.
Delta
Kattints ide a DivX formátumú film letöltéséhez!
(72M, 6:30 perc) Ez a videó csak oktatási célra használható fel, a forrás (MTV1 Delta és MFA) megjelölésével!
Szén nanoszerkezetek kutatása (film)
Duna TV , 2002. június 7.
A Tudomány Kincsesháza
Kattints ide a DivX formátumú film letöltéséhez!
(106M, 10:47 perc) Ez a videó csak oktatási célra használható fel, a forrás (Duna TV és MFA) megjelölésével!
Nanotechnológia 
A Science Popular fizika rovatában is olvasható:
Bevezető gondolatok a nanotechnológiáról
(Dr. Biró László Péter)
Bővebben >>
"Bolhapatkolás" - Nanoszerkezetek kutatása a KFKI-ban
Az Élet és Tudomány egyik 1994-es számában olvashatjuk:
... Alagútmikroszkópos felvételünkön titánréteggel bevont szilíciummintán létrehozott kráter látható. Az alagútmikroszkóp tûjére 10 voltos, 1 másodperces elektromos impulzust adtunk.
Bővebben >>

Address: Research Institute for Technical Physics & Materials Science H-1525 Budapest , P.O.Box 49, Hungary Tel.: (+36-1) 392-2681, 395-9220 Fax: (+36-1) 392-2226

Last updated: January 21, 2015 by Géza I. Márk
This page was accessed  times since March 26, 2003.     Statistics since November 12, 2014: